Εβολουσιονισμός

Posted: Ιουνίου 4, 2011 in Με αφορμή μια λέξη

800_ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΥΡΕΑΟ Θάνος, γέροντας τώρα πια, συνήθιζε τα πρωινά να πηγαίνει στο καφενείο της γειτονιάς του. Ένας ελληνικός βαρύς σκέτος ήταν το καθιερωμένο του καφεδάκι που πάντα το συνόδευε μ’ ένα γαλακτομπούρεκο απ’ τα μαεστρικά χέρια της κυρίας Μέλπως. Την ζάχαρη που απέφευγε στον καφέ την καταχραζόταν στο αγαπημένο του γλυκό.

Το πρωινό για κείνον ήταν ιεροτελεστικό. Ξύπναγε πάντα μόλις λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, χωρίς ξυπνητήρι, αλλά με το βιολογικό του ρολόι που το είχε κουρδισμένο χειμώνα καλοκαίρι πάντα εκεί που το σκοτάδι αφήνει τον τελευταίο ασπασμό του και περιμένει να το αντικαταστήσει το χάραμα. Σηκωνόταν απ’ το κρεβάτι και η πρώτη του κίνηση, αυτοματοποιημένη πλέον μετά από τόσα χρόνια, ήταν να πιει ένα παγωμένο ποτήρι νερό, για να ενεργηθεί όπως κάποτε είχε διαβάσει σε μια εφημερίδα στην στήλη με τα ιατρικά, και αμέσως μετά διάβαινε το κατώφλι της τουαλέτας για να ξεπλύνει απ’ την μυρωδιά του ύπνου το πρόσωπό του. Δυο τρεις χούφτες με νερό ήταν αρκετές για να καθαρίσει απ’ το νάρκωμα που ακόμα τον φλέρταρε. Σκουπιζόταν και ακολούθως με μαεστρία έφτιαχνε τον αφρό του, από ειδικό σαπούνι επιλεγμένο για να μαλακώνει τα σκληρά του γένια, και αφού έδινε τον όγκο που ήθελε, τον άπλωνε στο πρόσωπό του με την ειδική βούρτσα. Το μόνο σημείο που άφηνε ανέγγιχτο ήταν το μέρος πάνω απ’ το χείλος του. Το αγαπημένο του μουστάκι. Γνήσιος Έλλην της εποχής του, το μουστάκι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του. Περιποιημένο, καμπυλωτό, να φουσκώνει αρκετά στο κέντρο των χειλιών του και καταλήγοντας με φθίνουσα πορεία στα μάγουλά του να κάνει έναν τελευταίο ανέβασμα σαν τσιγκέλι. Παχύ στο ξεκίνημα, λεπτό στην συνέχεια και μυτερό στο τέλος. Για το συγκεκριμένο κομψοτέχνημα χρησιμοποιούσε ένα ειδικό για την περίσταση ψαλιδάκι, δώρο απ’ τον πατέρα του που το ‘χε φέρει απ’ τα χαρακώματα των Βαλκανικών πολέμων. Έπιανε το νυστέρι με αριστοτεχνικό τρόπο και αφού είχε δώσει το χρόνο στον αφρό να ηρεμήσει τις δυνατές ρίζες των τριχών του, με λεπτεπίλεπτες κινήσεις ξυριζόταν ακονίζοντας το κάθε λίγο και λιγάκι στην λωρίδα από δέρμα που ήταν μέρος των σύνεργών του.

Εβολουσιονισμός. Τι πράγμα ήταν και τούτο; Οι σημερινοί νέοι ξυρίζονταν με μια νέα ανακάλυψη. Κάτι ξυραφάκια που ουσιαστικά τα διαπερνούσες, από μια τρύπα που είχαν στο κέντρο τους, μ’ έναν ειδικό κύλινδρο, ο οποίος βίδωνε σε μια ορθογώνια παραλληλόγραμμη βάση που αγκάλιαζε το ξυράφι. Εξελιξιαρχία. Τα πάντα αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας. Κάποτε ήταν το νυστέρι, σήμερα τα ξυραφάκια, να δούμε τι καινούργιο θα βγει αύριο, σκεφτόταν ο Θάνος.

Το επάγγελμά του; Μπαρμπέρης μια ζωή. Εξού και η σοβαρότητα που έδινε στο πρωινό του ξύρισμα. Ήταν άνθρωπος καλαίσθητος, εκλεπτυσμένος και έδινε μεγάλη σημασία στην κομψότητα της εμφάνισης. Ήταν λάτρης του κομψού. Το ωραίο ή το άσχημο θεωρούσε ότι ήταν κάτι πέρα των δυνατοτήτων του για να το ελέγξει. Δεν τον απασχολούσε καν. Εκείνο όμως που τον προβλημάτιζε ιδιαιτέρως ήταν η εξέλιξη. Ήταν υπέρμαχος της ιδέας ότι όλα τα ανθρώπινα πράγματα ήταν αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας γι’ αυτό και στοχαζόταν βαθειά.

Απ’ τα άλογα, στις άμαξες και απ’ τις άμαξες στα αυτοκίνητα. Ήταν λογικό. Οι πρωτόγονοι οργανισμοί μας εξελιχθήκαν με την πάροδο του χρόνου σε πιο σύνθετους και αυτή η διαδικασία εξελίσσει και τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να ζήσουμε, έλεγε ο Θάνος πάντα σε περιστάσεις άμυνας όταν κάποιος τον πολιορκούσε λεκτικά επί του συγκεκριμένου θέματος. Αμυνόταν βασιζόμενος στην θεωρία της εξέλιξης. Δεν έβρισκε κάτι πιο λογικό να αναφέρει. Και πάντα αυτή του η απάντηση έβρισκε πρόσφορο έδαφος για υποστηρικτές.

Αναλύσεις τέτοιου είδους γίνονταν στο καφενείο που σύχναζε τα τελευταία χρόνια έπειτα απ’ την συνταξιοδότησή του. Κάθε μέρα οι ομοτράπεζοι ανοίγανε κάποιο θέμα που αναζητούσε να βρει απάντηση. Τότε ξύπναγε το πολύξερο του έλληνα και η κουβέντα έπαιρνε φωτιά. Αντίλογος πάνω στον αντίλογο και δύσκολα το συμπέρασμα ξεπρόβαλλε. Άραγε, αναρωτιόταν ο Θάνος, να είναι κι αυτό μέρος της εξέλιξης; Ή αυτό είναι σημάδι στασιμότητας; Σ’ αυτό το ερώτημα ποτέ του δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση. Γνώριζε πολύ καλά, ήταν πεπεισμένος ότι όλα περιστρέφονταν γύρω απ’ τον εβολουσιονισμό αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει αρκετά πράγματα που συνέβαιναν στην κοινωνία. Ήξερε την αιτία αλλά ήταν ανίκανος να διακρίνει το αποτέλεσμα.

Όλη του η ζωή πέρασε μ’ ένα νυστέρι. Και παρ’ όλο που ήταν υποστηρικτής της αντίληψης της εξελιξικρατίας ποτέ του δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με την ουσία της. Ήταν άνθρωπος σταθερός, σχεδόν παλιομοδίτικος και οπισθοδρομικός φάνταζε, με βαθιές ρίζες στην καλογουστιά. Αν εξέλιξη ήταν κάποια πράγματα να χάνουν την ποιότητά τους τότε δεν την ήθελε. Αν ο ανθρώπινος οργανισμός από απλοϊκός γινόταν σύνθετος και αυτή του η μετεξέλιξη έσπερνε στο διάβα της ευχρηστία και άνεση δίχως σφραγίδα στις δημιουργίες τότε αυτό δεν τον άγγιζε. Τον διαπερνούσε όμως συναισθηματικά όλη αυτή η μαγεία της φύσης. Εκείνο το ασαφήνιστο που δύσκολα έβρισκε κανείς το δρόμο για να το εξηγήσει.

Ήταν άνθρωπος σοφός που πάντα ταλαντευόταν ανάμεσα στην αλήθεια της εξελιξιαρχίας και το αβέβαιο των αποτελεσμάτων της. Ποτέ του δεν ωρίμασε μέσα του η αποδοχή της λέξης μαζικοποίηση. Προτιμούσε το παλιό του, έργο τέχνης, νυστέρι απ’ τα σημερινά ξυραφάκια, βήτα διαλογής όπως τα αποκαλούσε. Ας χασομερούσε στις διαδικασίες. Κέρδιζε σε εικόνες.

Σχόλια
  1. Ο/Η Άρης Καραγεώργος λέει:

    Πάνω στη λέξη Εβουλουσιονισμός, άγνωστη για τους πολλούς, έπλεξες μια όμορφη κι ενδιαφέρουσα ιστορία Γιάννη. Είμαι σύμφωνος με την άποψη πως η εξέλιξη είναι Συν, αλλά πολλές φορές κρύβει και Μείον. Εμείς πρέπει να διαλέγουμε, στο μέτρο του μπορετού…

    • Ο/Η Giannis Karageorgos λέει:

      Ευχαριστώ, Άρη! Συνήθως η εξέλιξη αφορά την αλλαγή από κάτι κατώτερο σε κάτι ανώτερο, επομένως κατά την ταπεινή μου άποψη μόνο καλά έχει. Θεωρώ πως το μυστικό είναι στη διαχείριση…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s